hits

Autismemor

Jeg er alenemor til Felix som har fått diagnosen barne autisme - tidligere kalt Infantil autisme Bloggen handler om hvordan det er å leve med en diagnose.

Det jeg opplever som det vanskeligste med Autismen

 • Publisert: 29.11.2017, 19:48
 • Kategori: Blogg
 • 8 kommentarer
 •  

  Noen av de viktigste egenskapene til mennesker som jobber med mennsesker bør være å "inneha gode kommunikasjonsferdigheter - Men ikke bare kommunisere selv, men faktisk å lytte!

  Jeg treffer ofte nye mennesker,  både  på jobb, (nye kollegaer) på trening,  reiser, og siden jeg er en veldig sosial person så kommer jeg ofte i prat med mennesker:-)Jeg vet at denne problemstillingen er det mange foreldre som opplever uavhengig om de har et barn med diagnose eller ei-

   

   

   

   

  Det er naturlig for meg å presentere  tidlig  i noen samtaler at jeg er mor til et barn med autisme  - Fordi når jeg fører en samtale med mennesker som får høre  at jeg har en sønn på syv år,  så spør de gjerne  om Felix  gleder seg til jul , og om vi skal besøke nissen på senteret så er det like greit å fortelle at " Jeg vet faktisk ikke om Felix gleder seg til jul (selv om han elsker gaver) og jeg vet ikke om det har noe får seg å gå inn til nissen(vi kan selvsagt prøve:-)Det er vanskelig å vite akkurat hvilket perspektiv han har på det å glede seg til det som er langt fremme (langt for han;-)

   Og når mennesker jeg møter får høre om  Autismen, så lurer de på om jeg har et krevende liv....(Noe jeg forstår at folk lurer på, og jeg liker at folk tørr å spørre:-)

  Siden jeg har fått spørsmålet ofte så har det fått meg til å reflektere litt på hva som er vanskeligst.

  Jeg synes ikke det er vanskelig med diagnosen i sin helhet- Felix er annerledes og jeg elsker Felix sin annerledeshet- Jeg trives i Felix sitt selskap og jeg føler vi har en unik kontakt,og et veldig spesielt bånd vi to- Vi har lik energi(veldig energisk begge to)

  Det som er mest krevende og som jeg kjenner er vanskelig å forholde seg til er helsepersonell(eksperter)

  Jeg tenker ikke på de som har jobbet tett innpå Felix, men de som er "gode" på autisme og vet mye om det.For jeg har så mange ganger opplevd at når de ser Felix så ser de en diagnose

  - Og de har på forhånd bestemt seg hva som er hans utfordringer.Og de har på forhånd bestemt seg for  hva han forstår og ikke forstår.(for de er jo eksperter)

  -De ser ikke Felix men en diagnose, og de forstår ikke at han synes det er ubehagelig å bli vurder,t og snakket til som om han ikke skjønner noen verdens ting!

  -Og de er utrolig dårlig til å lytte til den virkelige eksperten-NEMLIG MEG! Jeg er ikke ekspert på autisme eller noen som helst diagnose,

  men jeg vet jeg er den som kjenner sønnen min best!

  Jeg har nemlig virkelig prøvd å samhandle med forskjellige helsepersonell,  lytte ta i mot råd(som ikke har funket på min sønn) men jeg har prøvd, jeg har funnet ut av hva som virker fordi jeg kjenner Felix, og jeg ser han som menneske -IKKE EN DIAGNOSE!

  Jeg så lei av det overbærende blikket jeg får når jeg beskriver Felix   - Når jeg beskriver at Felix er litt uvanlig i forhold til autisme og endring. For det oppleves som at  det er at  jeg som ikke helt har skjønt hvem Felix er! En som mor som ikke aksepterer helt at barnet er som de er!

  - Tenk deg selv at du er en person som liker endring , du liker at det skjer noe rundt deg  - du liker spenning,   du liker faktisk endring! - Du kjeder deg lett  - MEN så har du ikke språk nok til å fortelle hva du liker... Og tenk deg at du har noen rundt deg som er rundt deg har bestemt seg for at du ikke liker brudd i rutiner. Og  du må gjøre det samme hele tiden ..... (for det står i papirene deres at det er best for deg )   Hadde du blitt frustrert da? 

  Felix er en som liker at vi endrer på ting. (HAN LIKER NYE OPPLEVELSER)

  - Han liker å reise 

  - Han reagerer ikke på at jeg bytter om i stuen, eller når vi har byttet rom

   - Han liker helst  at vi gjør nye ting i helgene, han liker å få besøk

  - Han liker å gjøre forskjellige ting med støttekontakten

   Og når han skal på ligge besøk hos mormor, eller være med støttekontakten så kan jeg IKKE forberede han så lenge før fordi da vil han dra med en gang!

  Uvanlig for å være autist har jeg hørt ... Og jeg har gitt svar som " ingen er vel like? 

  Mye kunne vært gjort lettere hvis ekspertene hadde hørt på den som kjenner barnet sitt best- Hvis ekspertene hadde vært bedre på samhandling. Lyttet mer en de snakket!

  Det er det jeg opplever som er det mest krevende og vanskeligste med Autisme - Ekspertene og Nav! Det er klart at det finnes mange utfordringer her i hjemmet, på skolen ,kommunikasjonsvansker til tider ....Men det som krever mest er manglende samhandling fra hjelpeapparatet

   

   

   

   

   

   

   

  CUTTERS min nye arbeidsplass

 • Publisert: 06.11.2017, 20:13
 • Kategori: Blogg
 • 0 kommentarer
 • I snart litt over to mnd har jeg jobbet i den mye omtalte frisørkjeden CUTTERS. Cutters exhibition i Bergen sentrum.

   

  Jeg var selvsagt veldig spent før jeg startet hos Cutters, selv om jeg hadde fått et utrolig godt inntrykk da jeg var på jobb intervju:-) Mer jordnære ledere har jeg ikke møtt, Og de  møtte  meg på en fantastisk god måte!

  I forkant hadde jeg lest meg opp på Cutters, deres filosofi og jeg må innrømme at deres måte å tenke på " trigget" meg  .

  Og i den prosessen der  jeg jobbet med Bachlor oppgaven i fjor som omhandlet  fremtidsrettet rekruttering, og min muntlig eksamen som handlet om motivasjon og endring, så ble jeg bevisst på hva jeg  selv ønsket  meg av en arbeidsgiver! 

  -Jeg ønsket en fremoverlent arbeidsgiver som hadde en ledelsstil som var bærekraftig-

   

   

  Første dagen min på jobb fikk jeg gleden av å klippe på Robin Hood huset i Bergen - Det var en utrolig positiv overraskelse:-) 

  (Robin Hood Huset drives av Stiftelsen Robin Hood Huset, og er et rusfritt og livssynsnøytralt møtested for økonomisk vanskeligstilte og nettverkssøkende. Vi holder til midt i Bergen sentrum, og har vært her siden 2004. Huset er et sted for sosialt samvær, selvhjelp og sosialpolitisk interessearbeid.)

  Jeg har mange ganger tenkt at det ville være fantastisk å kunne få tilby gratis klipp til de som ikke har mulighet til å betale for det, men som alle andre må jeg jo også tjene til livets opphold, men nå fikk jeg altså anledning i regi av Cutters-

  Cutters tilbyr gratis klipp på Robin Hood huset en gang i mnd - De vil gi noe tilbake:-)

  Cutters har også et fantastisk arbeidsmiljø - Jeg har faktisk aldri opplevd å bli tatt i mot på en så god måte, av alle!

  Og siden jeg selv har vært leder,vært selvstendig næringsdrivende og  selvfølgelig i de årene på Bi så har jo arbeidsmiljø,og ledelsestil vært høyt i fokus  så jeg har tenkt mye den tanken - : Hva er det som gjør at det er så bra arbeidsmiljø?

  Og jeg tenker jo alltid  at når det er fravær av et godt arbeidsmiljø så kommer det fra toppen!

  Vi har et fantastisk godt arbeidsmiljø som er resultat av en fantastisk leder, som også må ha gode ledere.

  Forskning sier at kontroll påvirker motivasjonen (negativt)- Og det er det som er så fantastisk her på Cutters er at vi blir ikke kontrollert, noe som førerer til at vi heller ikke kontrollerer hverandre! Jeg merker det på alle mine kollegaer at de har høy motivasjon for jobben :-) Utrolig hva tillit og  frihet gjør med oss:-)

  Jeg må fortelle at for en mnd siden så  var  jeg nødt til å være hjemme med en syk gutt (som jeg er alene med omsorgen for ), og  det  var første gang i den tiden jeg har hatt  i de årene som arbeidstaker at jeg ikke gruet meg for å gi beskjed om at jeg var nødt til å bli hjemme!  For første gang hadde jeg ikke dårlig samvittighet! 

  Er dere klar over hvor negativt det er å ha dårlig samvittighet?  Det er utrolig nedbrytende for helsen.....

  Å bli møtt med velvilje og forståelse gjør at jeg vil gjerne brette opp armene for å bytte vakter, eller ta en ekstra vakt:-)

  Og en annen positiv fordel med Cutters at her kan faktisk frisører med allergi jobbe!  Vi jobber ikke med fargestoffer, bruker veldig lite produkter så flere av mine kollegaer som trodde de var nødt til å slutte i yrket, kan forsette å gjøre den jobben de trives med.

   Og jeg i min lange farts tid som frisør har gjort mye innen skjønnhet  , jeg har blant annet  jobbet som stylist, jobbet med makeup, laget reklame,  jobbet som fargekonsulent, drevet med konkurrering innen frisørfaget både nasjonalt og internasjonalt, vært eier av frisørsalong...  

  Og nå er det deilig å kun klippe hår! Og faktisk få mulighet til å bli bedre på å klippe hår:-)Fordi jeg har så utrolige kompetente  og kreative kollegaer som er kjempeflinke til å dele kunnskap!

  Men det beste er faktisk den bærekraftige og relasjons baserte ledelse stilen som praktiseres hos Cutters, der de faktisk ser det hele menneske!

  Det får oss alle til å glede seg til å gå på jobb:-)

  Og det gjør meg til en utrolig stolt Cutters ansatt:-)

  Fantastiske  inspirerende kollegaer og en fantastisk god leder!

  En kollega manglet..og var savnet...Jeanette

   

   

   

  En fin høst for både Felix og meg:-)

 • Publisert: 05.11.2017, 09:19
 • Kategori: Blogg
 • 2 kommentarer
 • Nå er det en stund siden jeg har har hatt tid til å skrive, selv om jeg har flere tema jeg jeg har lyst til å skrive om.

   Høsten har vært hektisk, lange skoledager for Felix, og ny jobb og nye studier for meg- Men det har vært en fin høst for oss begge:-)

  Felix trives på skolen , og  jeg har prøvd noen ganger å hente han tidligere på dagen  (når skolen har vært slutt for dagen) men han har ikke vært så veldig interessert I å dra hjem med meg for han har det så kjekt:-) Og jeg får fine tilbakemeldinger fra skolen -Felix er blid,og  jobber  som regel bra:-)Felix er veldig blid og lett å ha med å gjøre her hjemme, det er lenge siden vi har hatt situasjoner som er kranglete her hjemme.

  Og jeg som  ser Felix hver dag, ser ikke den positive endringen så godt som kanskje andre mennesker gjør.

  I går dro Jeg og Felix på Lekeland med Mormor og kusine Esther.

  Når Felix så kusinen sin, så tok han hånden opp og strøk han henne på kinnet(det har aldri skjedd før)Han var virkelig glad for å se Esther.

   På lekeland kunne jeg egentlig bare  trekke meg tilbake, for Felix klarte seg selv - Hver gang jeg fant han så var han borte 2 sek etterpå, for han er så kjapp!

  Motorikken og bevegeligheten er blitt så bra, (Mye  god trening og fysisk aktivitet på skolen) Felix har vært en del ganger på Lekeland med støttekontakten sin, men det er en stund siden vi to har vært der sammen.Og siste gang  vi var der var jeg nødt til å passe på at han ikke kastet alle ballene ut av nettet, eller kastet de på andre. Nå trengte jeg  bare orienterer meg om hvor han var sånn innimellom:-)

  (Litt leking ble det på meg også, Felix klarte å få meg opp i de skumleste rutsjebanene og jeg som er livredd)

  Dette var en stor endring! Jeg var nesten litt sjokkert over at jeg kunne bare sette meg ned å drikke kaffe. Slik som andre foreldre gjør!

  Jeg klarte det ikke helt "Å ta det helt med ro" så jeg  gikk rundt å "speidet" etter Felix, og hver gang fant jeg en gutt som klarte seg utmerket på egenhånd! Og  han koste seg virkelig....