hits

Autismemor

Jeg er alenemor til Felix som har fått diagnosen barne autisme - tidligere kalt Infantil autisme Bloggen handler om hvordan det er å leve med en diagnose.

En veldig bra uke :-)

 • Publisert: 23.06.2017, 06:15
 • Kategori: Blogg
 • 6 kommentarer
 • Det har vært en krevende og veldig vanskelig tid i det siste, jeg følte at vi stagnerte og Felix var mye i dårlig humør og veldig umotivert for barnehagen.

  .  Det begynte med at det bare var i leveringsituasjonen  det var vanskelig. Men etterhvert så  ble det dårlige humøret dradd hjem også.

  Jeg har vridd hodet for hva jeg kunne gjøre som var litt oppløftende for han de siste ukene han hadde igjen i barnehagen. Og jeg var usikker på om det var lurt å presse han til å være med på lengre skogsturer etter barnehagen for han var veldig motvillig. Vanligvis ville jeg lokket han ut av komfortsonen men siden jeg nå strevde hver dag for å få Felix i barnehagen så var jeg veldig i tvil. Men så tenkte jeg at Felix er veldig lik meg på noen områder, vi trenger å være fysisk aktive og jeg vet med meg selv at jeg selv trenger å trene mye for å klare å sitte i ro på skole eller hjemmestudie.

  Etter noen  gode turer i skog og mark med en annen liten gutt og moren hans, bestemte e for å legge inn litt mer aktive dager for Felix.-Til tross motstand! Og i starten var Felix veldig motvillig. Han ville hjem etter barnehagen. Og når jeg sier motvillig så er det i slik omfang at det vekker oppmerksomhet;-) Men noen minutter oppover i terrenget så snudde Felix fra motvilje til glede:-) så dette har vi gjort hver eneste dag!!  Og .dette har vært den beste uken på lenge:-) Felix har vært i strålende humør :-)Vi har alltid vært mye ute i skog og mark- Og Felix har aldri vært en lekeplass gutt, men nå trenger han å være mye mer fysisk:-)

  Hva er takknemlighet?

 • Publisert: 22.06.2017, 13:45
 • Kategori: Blogg
 • 2 kommentarer
 • Takknemlighet er å verdsette det man allerede har- Selv om noen kanskje har lite av tid , materielle goder så er man takknemlig for det man har- Det å  kjenne en glede over det en har i stedet for sammnenligne seg med de som har mer av alt.

  Jeg blir ofte spurt om jeg har avlastning av og til, om jeg har noen som kan se etter Felix når vi er på ferie slik at jeg får tid til meg selv - Svaret mitt er at jeg får hjelp av foreldrene mine, men den barnevakt kvoten  jeg har blir som regel brukt til jobb og studie for det meste

  .De to siste årene har mormor hatt Felix noen netter på overnatting og jeg har kunne vært venninne også :-)-

  Men ellers så er det Felix og meg:-) Hver dag(utenom barnehage)hver natt, hver helg og ferie.

  Men jeg er super flink til å utnytte den egentiden når jeg først har det! Jeg er blitt veldig god på å prioritere slik at jeg bruker de timene på noe som gir meg næring

  - Og når jeg bruker tiden min på noe som gjør meg glad så forsterker det takknemlighetsfølelsen- i går hadde jeg barnevakt og var på et yoga workshop

  -Det var fantastisk ,det gav mentalt påfyll, og jeg føler meg takknemlig:-) I dag hadde jeg en fantastisk tur i skogen med min gode venninne Hege, venninnetid og trening i ett:-) Koppen er fylt opp med noe som har gitt meg næring for kropp og sjel:-)

  En deilig søndagstur

 • Publisert: 18.06.2017, 20:36
 • Kategori: Blogg
 • 6 kommentarer
 • Så fikk vi oss en herlig søndagstur i fine natur omgivelser denne helgen også.

  .I Bergen så er det ikke dårlig vær,bare dårlig klær og ut må vi :-) Vi var så heldige at vi fikk være med Nadia og Elias .Elias er ett år yngre enn Felix, og Nadia er mammaen til Elias. Høydepunktet var slutten av turen når guttene fikk leke i en et vann med en liten elv:-)

  En utrolig fin start på dagen:-)

  Skolebesøk

 • Publisert: 17.06.2017, 07:55
 • Kategori: Blogg
 • 11 kommentarer
 • I går var vi på besøk på skolen Felix skal begynne på til høsten -

   

  Det startet ikke så bra, han var ganske motvillig(Jeg opplever han som veldig klar for ferie) Men så var det en del artige leker der, og mange spennende rom.

   Men etter å ha få sjekket ut flere av rommene i bygget så var det greit å delta på morgensamlingen:-) Felix lekte med en bil på gulvet mens han akte seg bort mot "samlingen" og sang med på de sangene han kunne:-)

  Jeg hadde tenkt at vi skulle dra flere ganger før ferien men dropper det-Han skal gå de siste ukene  ferdig i barnehage også skal han få ferie, det kan bli mye "må" ting og akkurat nå merker jeg at han har behov for litt fri!

  -Mange med autismediagnose kan ha problemer med helger og ferier da det blir brudd på rutiner, men elsker Felix helger og ferier. -Brudd på rutiner er ganske greit for han, hvis det gir han mer tid til fri lek også er vi   mye ute i skogen.

  Men jeg gleder meg på hans vegne til han skal begynne på skolen:-) Jeg har fått et fantastisk godt inntrykk:-)

  De hadde jo biler fra "the cars"

  Buss tur til og fra var en bonus-Felix elsker å kjøre bus :-)

  Sommerfest i barnehagen

 • Publisert: 13.06.2017, 20:43
 • Kategori: Blogg
 • 2 kommentarer
 • Vår første deltagelse på den årlige(og nå siste) sommerfesten i barnehagen.

   

  Utrolig kjekt!!:-).Felix har ikke ønsket å delta på sommerfesten før, men i dag var vi der faktisk over  en time.

   

   

  Det var en liten seremoni for de som skulle slutte i barnehagen først, deretter grilling med alle barna og foreldre etterpå.

  Og det   ble vist en utrolig fin film som barnehagen hadde laget og de barna som skal slutte fikk medalje og bildebok.

  En fantastisk fin opplevelse - og jeg setter så  utrolig stor pris på å få oppleve slike ting.Jeg var faktisk forberedt på at vi kanskje var nødt til å dra hjem rett etter utdeling av medalje -men Felix ville bli, han satt seg ned ved et bord, spiste pølser, og lekte litt før vi dro hjem:-).

  Da var han faktisk veldig sliten;-)

  Det siste året har Felix gjort en del nye ting som var helt uaktuelt i fjor som juleverksted ,foreldre kaffe og 17 mai tog- og nå sommer fest.

  Jeg jubler:-)Tusen takk for en kjempeflott sommerfest!

  Vi venter på å se film som barnehagen har laget

  En fantastisk flott bok med bilder:-)Og medalje for lang og tro tjeneste:-)

  Ny uke

 • Publisert: 12.06.2017, 22:10
 • Kategori: Blogg
 • 2 kommentarer
 • Vi har hatt en fin helg, vi har sosialisert oss med en annen liten gutt og moren hans (to helger på rad)

  Jeg merket i dag at det har gjort godt for Felix. Litt "små slossing" Men de sa farvel til hverandre i vennskapelighet.

  Og jeg er super imponert over guttene som gikk i flere timer .Felix var selvsagt ute å "vasset" i alle elver og vann vi gikk forbi, og kom hjem med støvlene fulle av vann:-)

  Mye frisk luft, samt å få ut mye energi i felleskap med et annet barn gjorde han godt-

   

  I dag var han mye mer positiv til barnehagen , dette er den første dagen på lenge at veien til barnehagen har gått som en lek. Og det gav meg selvsagt masse energi:-) I morgen er der sommerfest i barnehagen, og det blir gjort ekstra stas på førskolebarn.

  Og siden Felix aldri har ville vært med på de sommerfestene før er jeg selvsagt spent:-)

  En tur innom på biblioteket var vi også innom

  Å ha negative tanker mot ADHD medisin

 • Publisert: 11.06.2017, 20:38
 • Kategori: Blogg
 • 6 kommentarer
 • Vi nærmere oss slutten på ADHD utredningen for Felix. Det har vært en lang prosess- en unødvendig lang prosess.

  Jeg ble forespeilet da vi startet opp på Bup at dette skulle gå raskt , for de hadde sett nok da de utredet Felix for Autisme.

  Men da var Felix bare fire år , og jeg la vekt på at det var viktig at vi kom godt i gang før skole start, for hvis det er medisinering som er nøkkelen til at Felix kan sitte i ro og motta undervisning, så er det verdt å prøve.Men det hadde vært godt å slippe å starte med å prøve ut medisiner samtidig som han skal starte på skole.Men med ny lege på Bup så ble det mye rot, og tilslutt så ble jeg(vi) videresendt til Autismeteamet på Haukeland sykehus, og habilitering tjenesten.

  Og det føltes som en velsignelse!! Der ble jeg møtt med forståelse og ikke minst opplevde  jeg at de tok tak i det!Det ser ut som vi nærmer oss en slutt(nesten)

  Vel uansett så har jo jeg fortalt om dette til mennesker, og jeg har møtt noen som er skeptisk til medisinering.

  Og jeg skjønner selvsagt at noen er skeptisk til både diagnoser og medisiner.

  Og jeg har hørt flere ganger utsagn som "i dag virker det som nesten alle får diagnoser" eller at vi lever i et diagnosesamfunn.

  Vel det er klart at det er sikkert noen som får diagnoser som de ikke skal ha , men det er også en del mennsker som aldri/eller veldig sent fikk den diagnosen de trengte!

  Og medisiner - ville vi tenkt det samme om medisiner mot diabetes,hjerteprobler, eller lignende? Vi tenker jo da at det er livsnødvendig...

  Jeg har hørt negative historier om ADHD medisiner (og selvfølgelig blir jeg skremt), men jeg har også hørt om mennsker som fikk diagnosen og prøvde ut ADHD medisin, i voksen alder og endelig fikk dempet den uroen de hadde  hatt hele livet...

  Medisiner alene tenker jeg ikke på som en løsning , men sammen med  tilrettelegging, og faktisk kosthold...

  Vel vi får se hvor vi lander, det ser uansett ut som vi nærmer oss slutten på utredningen.

  Å ha et navn på utfordringer som man strever med, kan gjøre det lettere for noen å forstå seg selv - ikke for at man skal bruke det som en unnskyldning.Men for å vite hvorfor man  strever - og derfor må jobbe hardere for å klare det som andre klarer med mindre innsats. Eller at man må finne alternative metoder for å lære.   

   

  Det er vanskelig

 • Publisert: 10.06.2017, 07:26
 • Kategori: Blogg
 • 2 kommentarer
 • Det er vanskelig når Felix har det vanskelig og ikke kan sette ord på det...

  Felix har en vanskelig tid nå, han er lei barnehage og motsetter seg å dra dit.

  Nesten hver eneste dag er en kamp... Jeg forteller så godt jeg kan at det er snart ferie,også begynner han på skolen.

  Det er det som er med Felix ,han kjeder seg lett og han har en indre motor i seg.Han må få utløp for energien sin . Og det livet han har hjemme så er han vant med at det skjer en del ting, vi gjør mye aktiviteter sammen.

  Jeg har merket det for flere mnd siden at han har "vokst" ut av barnehagen -og jeg har tenkt at det er bra at han er "lei" for da blir overgangen mye lettere.

  Men nå er han veldig veldig lei..og det er frustrerende for han når han ikke kan sette ord på det vanskelige.

  Jeg sier "litt til Felix,litt til..

  Jeg kan sette meg inn i Felix sin situasjon, det  siste halve året i barnehagen var jeg lei - Og det var ikke fordi det var noe galt i barnehagen...Jeg var bare lei, Og ville være hjemme -Det var en annen tid, min mor var hjemme værende  og jeg kunne være ute alene uten tilsyn.. 

   

   

  Fordeler og ulemper med diagnoser?

 • Publisert: 04.06.2017, 09:12
 • Kategori: Blogg
 • 2 kommentarer
 • Det er selvsagt ingen fordel å få en diagnose eller få et barn med diagnose-tvert om men det er nå slik at når vanskene er der så er det greit å få et navn på det- 

  Et navn som gir forståelse på hvorfor man strever- Og det kan gi rettigheter , slik at du skal kunne få hjelp.

  Vel det er flere ting også, men ulempene da?

  Jeg har tenkt litt på det,da  vi har holdt på en stund med utredning, ADHD - vi begynte i fjor høst- pgså dro det ut på bup - og de henviste videre til Haukeland.

  Det negative med et navn på utfordringene som vi har her hjemme -Det negative med Autisme stempelet er at folk allerede har gjort seg opp en mening med hvilken utfordringer Felix har- Feks at han ikke liker forandring. Vel greien er at han liker veldig godt forandring. Faktisk så kjeder han seg lett.

  Og tenk når han ikke har språk nok til å fortelle at han "skit lei.og lite motivert  - så ser ikke de rundt han at han er lei oppgavene. Han trenger noe nytt, for å motiveres,mens andre tror at han liker best å gjøre det samme -fordi han har autisme.

  Så blir han misforstått,og han blir rasende for at hans behov ikke blir møtt.

   

  Også en annen ting jeg leste i en av pensum bøkene mine fra i fjor på Bi da jeg tok prestasjons ledelse. En bok fra Linda Lai-r(Dømmekraft )

  En fantastisk bra bok som jeg kommer til å lese igjen- Linda Lai forteller om alle feilene vi gjør og hvorfor -deriblant går vi i bekreftelses fellen. Vi leter alt som bekrefter det vi ønsker å se, istedet for å se etter det som avkrefter. Enkelt fortalt så forteller hun hvordan vi behandler mennesker ,får de til å oppføre seg deretter. Et personlig eksempel , er at for noen år siden da vi utredet Felix for Epilepsi(noe er normalt når man får autismediagnose) så fikk jeg kommentarer av  folk som så tegn,,osv(noe jeg aldri så) Felix har aldri hatt anfall, og ingenring ble påvist ved rønken eller eeg. 

  Så hvis vi behandler mennesker som resurssvake så er sannsynligheten stor får at de oppfører seg som ressursvak.

  Et sitat fra boken Dømmekraft :"Behandler du andre som om de var det de burde vært, hjelper du dem til å bli det de er i stand til å bli"(Johann W. von Goethe)

  Jeg tenker ikke negativt om diagnoser, jeg tenker det er navn på symptomer og når symptomene blir så mange, og ikke gjør deg i stand til å utvikle deg eller håndtere livet eller (du ikke passer inn i boksen ) så har vi et navn på symptomene får å finne ut hvilken hjelp du kan trenge- Men vi må ikke glemme at selv om vi gir symptomene et navn, så betyr det ikke at du har alle de typiske symptomene - Og det er viktig at vi ser hele mennesket og ikke bare en diagnose, hvis vi ser hele menneske så er det letter å behandlet mennesket utifra personlighet og ikke diagnose...