hits

Autismemor

Jeg er alenemor til Felix som har fått diagnosen barne autisme - tidligere kalt Infantil autisme Bloggen handler om hvordan det er å leve med en diagnose.

Autisme og 17 mai tog

 • Publisert: 18.05.2017, 07:25
 • Kategori: Blogg
 • 2 kommentarer
 • I går deltok Felix og jeg på Felix sitt første 17 mai tog.

  Jeg hadde tenkt litt på det en stund ,om vi skulle prøve oss på å utvide 17 mai feiringen vår. Vi har som regel bare hatt selskap hjemme de siste årene. Vi har som regel  tatt en  tur ut  får å leke,eller gått en skogstur først og så besøk. Felix har ikke brydd seg om 17 mai. Men da jeg fikk høre at han hadde deltatt i 17 mai feiring med barnehagen,spist pølse med lompe(ny mat) gått i tog, så bestemte jeg meg for å prøve !!:-) 

  Han var litt motvillig i starten og jeg hadde bestemt meg for å prøve selv om vi kanskje gikk hjem etter 5 minutter.

  Og de første 5 minuttene før toget startet var Felix litt urolig-Vi gikk først bakerst men endre fort langt foran .Felix er rask og han liker å være først .

  Han ville ikke hjem -han ville gå til skolen .

  Dette er den fineste 17 mai feiringene jeg har hatt, jeg er så positivt overrasket over at Felix likte å gå i tog og ville gå opp på skolen etterpå..#stolt#og#lykkelig#mor# vi hadde også gjester-"tante" Renathe og "onkel Jarle -som hadde med seg verdens beste sjokolade pavlova.

  Å få gå i 17 mai tog med Felix var en stor opplevelse og jeg gleder meg allerede til neste år!:-)Hurra for 17 mai!!

   

  Å reise på ferie alene med barn med autisme(eller andre spesielle behov)

 • Publisert: 15.05.2017, 10:49
 • Kategori: Blogg
 • 0 kommentarer
 • Jeg vet at for mange foreldre som har barn med autisme så er ferien en påkjenning.

  Det er typisk for autisme at brudd i rutiner skaper kaos.

  Jeg har trent mye på dette med å bryte rutiner- Noe var selvsagt ikke helt selvvalgt eller noe jeg valgte med hensikt som at vi har flyttet en del,og Felix har vært nødt til å bytte noen barnehager.

  Men at vi skal ha et noenlunde "normalt" liv er det jeg har jobbet mot.

  Og jeg vet noen av studiene jeg har tatt(psykologi og ledelse) at det er vi har vansker med er detvi må eksponere oss mot. det vil si at det som vi frykter og er engstelig for er det vi må møte.

  Det har ikke vært lett, men jeg har sett på det som nødvendig - samt noe jeg har lært da jeg studerte motivasjonspykologi er at det ikke er vits i å gjøre lette ting;-) Da vokser vi ikke!

  Jeg reiste på ferie med Felix og en mine bestevenner til Syden første gang i 2014. det gikk bra ,men klart når jeg ser tilbake var det mye stress- jeg var nervøs, stresset for at vi vakte mye oppmerksomhet(sinneutbrudd, kaste mat i bassenget,kaste sand på folk osv:-)

  Men alt i alt så var det en bra tur, og jeg følte Felix vokste på den turen- etter å ha vært på charter ferie synes jeg han ble mer sosial, og ble opptatt av at alle skulle klemme hverandre:-)

  Jeg bestimmte meg for å reise tilbake til samme sted noen måneder sener - da helt alene!

  Det var skummelt! Men som vi vokste begge to:-) Det at Felix ble dradd opp fra rutiner,vi reiste mitt på natten  og vi håndterte det begge to- det ble en mindre stressende tur, fordi mentalt så hadde jeg planlagt alt nøye i hodet mitt. Hvordan jeg skulle håndtere blikk, hvordan jeg skulle finne roen når situasjonen ble stressende. Og mindre stress på mor, ble mindre stress på Felix. Det gikk opp for meg at hvis jeg er rolig er det større sannsynlighet for at han også blir rolig.

  Jeg ble kjent med fine hjelpsomme mennesker:-) Og noe som er viktig er også å kunne ta imot hjelpen som folk tilbyr.

  I 2015 om sommeren reiste vi igjen alene til samme plass - vi hadde en fantastisk tur- Felix var roligere og jeg synes han var en super reisekamerat, veldig aktiv og nysgjerrig , han ville helst ikke spise på samme plass, men utforske resturanter.Vi dro til og med å besøkte min kjære venninne Hege og datteren Aurora en times tur fra oss med overnatting. Jeg var selvsagt spent på hvordan det ville være å overnatte på en ny plass-Men det gikk helt strålende.De ble med oss tilbake og vi hadde noen fine dager sammen. Da vi skulle reise hjem oppdaget jeg at jeg hadde glemt dvd spiller,og ipad på hotellet- jeg var mest bekymret for hvordan hjemturen ville gå(ikke så bekymret for selve tapet) Hjemturen gikk strålende- jeg bestemmte meg for å tenke"uansett er det kun 4 timer og 20 min" men varmen ,all insjekkingen hadde gjort Felix litt søvning så han sovnet og sov i 2 av de timene:) Og snille Ømer som jobbet/jobber på hotellet reiste en time til venninenn min sitt hotell slik hun kunne bringe ipaden og dvd spilleren hjem til meg-snakk om service!  Ferie med "tante" Hege og Aurora

  Høsten 2015 reiste vi igjen men da med mange i familien- Det var veldig kjekt og jeg synes at Felix har fått god trening i å sosialisering og brudd i rutiner.

  Sommeren 2016 reiste vi tilbake til samme plass -alene

  Vi hadde da også en fantastisk tur- jeg gledet meg over å se hvor "fri" Felix var- Jeg følte at han blomstret og kjente meg stolt over han hvordan han taklet flytur, buss tur mye stress på en flyplass:-) Og igjen når alt er godt planlagt - også hvordan man skal takle  stress så går ting som regel bra - Vi kommer nærmere hverandre Felix og jeg når vi er på Ferie - Vi har blitt kjent med mange super hyggelige mennsker og når vi har vært alene har det bare vært noen andre enn oss selv å forholde oss til -Felix er sær i matveien så jeg har hatt med mye smøre pålegg som han liker(tung koffert) Vognen har også vært unnværlig i flyplass situasjoner,det har jeg hatt kontroll :-)

  I alt har vi reist 6 ganger - 3 ganger alene bare  vi to:-)

  På flyplassen har vi fått god service her i Norge og fått eskorte gjennom sikkerhetskontrollen ,da kø situasjoner kan bli veldig stressende og ubehagelig for oss begge.

  Og på charterferie med Ving der vi har reist har de hatt norsk talende personell på hotellet- de har også tatt hensyn til at vi har fått leilighet i første etasje og nær resepsjon -

  De første gangene var jeg mer oppmerksom på blikk fra andre fordi det kan bli litt mye med Felix, og jeg tror det er noe mange kan bli litt stresset over- ihvertfall ble jeg det.Nå kan jeg registrerer blikkene, men bryr meg ikke:-) Jeg er mer oppmerksom på dde som er hyggelige og hjelpsomme.

  Jeg er utrolig glad for at jeg har eksponert oss begge to for det stresset det har vært å reise-Det har gitt oss begge mye glede og vi begge to er blitt mer robust:-)


  Felix er aktiv så det blir solsengen blir ikke så mye brukt, men litt mer for hvert år:-)

  Felix elsker vannet-Basseng eller sjø(Helst store bølger)


  Den største utfordringen er kanskje når vi venter på bagasjen, Felix er ofte litt overtrøtt og vil løpe på bagsjebåndet
   

  De beste feriene i livet mitt har jeg hatt med Felix - Og det har gjort livet vårt rikere ved å ved å gjøre noe som virket utrolig skremmende første gang, å dra alene på ferie med et barn  - Også tar jeg med meg ordene som min gode venninne sa til meg før jeg dro første gang. Ta det for det det er! Jeg kan ikke sammenligne meg med de som har barn som leker selv ,eller med andre barn-- Jeg må være i aktivitet omtrent hele tiden - men på en annen side kommer jeg alltid hjem med bedre kondisjon enn da jeg dro;-)

   

   

   

  Beskjeder som gleder

 • Publisert: 14.05.2017, 09:34
 • Kategori: Blogg
 • 0 kommentarer
 • Som på Fredag da jeg hentet Felix i barnehagen og jeg fikk beskjed om at han hadde sittet på sykkel i barnehagen (Og trødd) nesten hele dagen..Fantastisk!

  Jeg har virkelig prøvd det der med sykkel og Felix har aldri vært interessert .Da er det herlig å få slike beskjeder.For meg er det sååå stort:-)

  Jeg leste et innlegg i går om en annen autismemor som delte en slik opplevelse hun hadde - Og jeg kjente hvor varm jeg ble i hjerte av å lese innlegget.Hvordan hun beskrev følelsene sine var så gjenkjennelig ...

  De små beskjedene, øyeblikkene ,tingene er virkelig store...:-)

  En uke med mye sol og mye ute aktiviteter

 • Publisert: 08.05.2017, 06:52
 • Kategori: Blogg
 • 0 kommentarer
 • Nå har vi hatt en  fantastisk uke med mye sol og mye ute aktiviteter.

  Etter at vi har hatt en veldig kald vår, var det fantastisk å gjemme bort ull,luer og vinter jakker.Mindre arbeid på mor med å hjelpe/ta på og av klær. Og det er kanskje det jeg synes er noe av det deiligste - nemlig å slippe alt det styret med bekledning. 

  Hele uken har vi dratt til sjøen etter barnehagen og i helgen var vi med sjøen og grillet med "Tante" Hege (min gode venninne) og datteren hennes Aurora på 11.

  Aurora hoppet uti det kalde vannet mange ganger til Felix sin store begeistring. Felix hadde litt lyst,men mente jeg skulke gå først og prøvde å dytte meg mot vannet. (men jeg er litt pysete)

  Felix har vasset litt men han er ikke så dristig som i fjor.(heldigvis)

  Det blir mindre søvn på Felix nå som det er så lyst om kveldene så jeg har kjøpt inn ny gardinstang og skal få kjøpt noen veldig mørke gardiner.(håper det hjelper) men jeg husker fra i fjor og året før at det blir mindre søvn på denne årstiden.

   

  En nytt tann er mistet(nr 6) og årets første is er spist:-)Felix spiser bare is når det er veldig varmt.

  En fin mandag til dere som leser:-)

   

  Å være til nytte

 • Publisert: 02.05.2017, 06:38
 • Kategori: Blogg
 • 4 kommentarer
 • Jeg tror vi  alle (fleste) trenger å føle at vi er til nytte -at andre behøver oss og føle at vi bidrar til felleskapet .Vi trener en del på at Felix skal hjelpe meg med nødvendige oppgaver.

  Og selvfølgelig blir jeg stolt når han trår til når jeg ber om hjelp:-)

  På lørdag var han med meg på butikken -( Jeg ser hvor nyttig treningen på å gjøre daglidagse ting når jeg sammenligner med  1 1/2 år tilbake da nektet han å stå i kø-og jeg måtte løpe etter han i butikken).Så dette har vi trent mye på, jeg har presset meg og han til å gå ofte i butikken sammen for å kjøpe små ting, slik at Felix venner seg til det! (Og jeg venner meg til det:-)

  På lørdag spurte jeg Felix om han kunne finne en pose og putte oppi varer mens jeg bipet ferdig varene og betalte(selvbetjening)

  Og det gjorde han:-) Han fant en pose under der varene lå, og puttet de oppi- og bar de for meg:-)

  Min lille (store ) hjelper:-)