hits

Autismemor

Jeg er alenemor til Felix som har fått diagnosen barne autisme - tidligere kalt Infantil autisme Bloggen handler om hvordan det er å leve med en diagnose.

Jeg har vært på skolebesøk

 • Publisert: 26.04.2017, 18:36
 • Kategori: Blogg
 • 2 kommentarer
 • I dag var jeg på besøk/informasjons møte på skolen Felix skal begynne på.

  Med meg på møte var representant fra Ppt og spesial/støttepedagog for Felix i barnehagen.

  Jeg har vært utrolig spent på skolen i forkant, jeg har hørt mye bra -og fikk et veldig bra inntrykk.

  Det var et veldig fint og opplysende møte  og vi fikk en veldig  god mottagelse og jeg kjenner begeistringen over at Felix skal få begynne der.

  Skolen har et veldig bra uteområde og svømmebasseng, noe som vil glede en badeglad gutt. Neste gang skal Felix få være med.

   Jeg har tatt litt bilder av uteområdet slik jeg kan begynne og forberede han på skoleverden som venter han til høsten.

  Jeg tror Felix  kommer til å være veldig klar for å begynne  på skolen.

  Etter noen gode år i en fantastisk barnehage, er det en lettelse for meg å vite at barnet mitt skal begynne på en skole som har rammer som er tilpasset hans behov - det er ikke noe jeg har tatt for gitt at vi ville få plass på en forsterket avdeling - Men derfor føler jeg at vi er utrolig heldig som har fått plassen.

  Jeg sitter igjen med en god og trygg følelse:-)

   

   

   

  Solen har  endelig kommet til Bergen og vi har tilbringet  ettermiddagen på veranden  de to siste dagene  -Vårfølelse:-)

  Vår Påske

 • Publisert: 20.04.2017, 06:22
 • Kategori: Blogg
 • 7 kommentarer
 • Så var det hverdag og barnehage igjen.

  Påsken vår var utrolig avslappende.Felix har synes det var upert å ha fri,legge seg senere og leke masse på rommet sitt.Etter han fikk nytt stort rom har han ville sitte der å leke, og jeg merker at han vil ha litt "alene" tid.

  Vi har vært mye ute, grillet for første gang i år og hatt besøk .

  Felix og jeg har gått en del i skogen i det siste,og nå fikk jeg se hvor bra motorikken hans er blitt det siste året.Det er så kjekt å se fremgangen på motorikken hans ,for det har vi trent mye på.Balanse trening er viktig for konsentrasjonen.

  Favoritt aktiviteten for Felix denne påsken er garasjen til Morfar.

  Felix er en typisk gutt -og biler har vært hans lidenskap siden han var veldig liten.

  I Garasjen til Morfar er det masse spennende skrot og Felix får sitte i førere setet på den ene bilen og jeg eller Morfar får være passasjer.

  Felix kunne få dra på lekeland eller akvariet,men han ville i garasjen til Morfar i stedet.

  Ha en fin dag kjære lesere,håper dere har hatt en fin påske:-)

  Mormor og "Tante" Hege var med å grillet ved sjøen:-)

   

  Vi trener på bokstaver

 • Publisert: 10.04.2017, 07:31
 • Kategori: Blogg
 • 2 kommentarer
 • Nå som det nærmer seg slutten på barnehagelivet og begynnelse på en skole tilværelse for Felix må vi forberede.Felix sin støtte og spesialpedagog har gjort en kjempejobb med å trener på språk og bokstaver.

  Felix er blitt kjempeflink med bokstavene og han kan alle.

  Jeg kan også sitte å trene med ham hjemme og det fikk ikke jeg lov til før.

  Vi har kjøpt et bokstav spill og det er veldig kjekt å få lov til å "være med å trene". Forleden var det påskefrokost i barnehagen (som Felix ikke cars å interessert i)

  Men han var veldig stolt av å vise meg hva han gjør på treningsrommet i barnehagen.Og utrolig kjekt for meg å se hva han kan-

   Fredag fikk han fri slik vi kunne dra å bade.

  Jeg jobber med å finne en fritidsinteresser for Felix -han har behov for mye fysisk aktivitet,og han har alltid vært ganske modig i vann.

  Jeg tror svømming er noe som kan passe Felix .Ado arena i Bergen er god på service ,vi kommer til å gå mye der.

  Nå er det bare et par dager igjen i barnehagen før vi tar påskefri.

  Hvordan står det til med selvfølelsen?

 • Publisert: 09.04.2017, 08:37
 • Kategori: Blogg
 • 0 kommentarer
 • Jeg tenker på selvfølelsen som grunnmuren vår - 

  Selvfølelse eller selvaktelse er å akseptere seg selv slik enn er , og være bevisst på sin egen verdi.

  Hvis selvfølelsen din er dårlig -så hjelper det egentlig ikke hvor flink eller pen du er eller hvor mye du gir av deg selv,for du føler aldri at du er bra nok.

  Du vil ofte trenge anerkjennelse fra andre når selvfølelsen ikke er god - og du føler gjerne at du alltid må være flink og at det viktig at alle liker deg.

  (selv om du ikke liker de)Og vi vet jo det at hvis vi alltid skal være på topp så må jo vi gå på akkord med oss selv - og det er ganske slitsomt og nesten litt selvutslettende .For vi glemmer hvem vi er,hva vi liker for vi blir så opptatt på at vi skal bli likt for å få en bekreftelse- men egentlig så føles det  det som man heller vann i en sil i håp om å fylle opp koppen-Og den fylles aldri opp fordi det er huller i den.

   

  Har du en god selvfølelse så aksepeterer du deg selv selv når du ikke klarer å prestere, og du trenger ikke andre sin bekreftelse i så stor grad.

  Har du god selvfølelse så er det det ikke å tenke at du er bedre enn andre,eller konkurrere med andre,men du er bra nok som du er.

  Har du god selvfølelse  kan du gjøre ting selv om som du ikke er så god i,for det er ikke så farlig om du gjør feil - for du vet at du er ikke feil! 

  Og det betyr ikke at man ikke skal prestere , eller strekke seg etter et mål , ta tak i ting som vi trenger å forbedre oss i - men det betyr at vi akseptere oss selv i både oppturer og nedturer.

  Jeg har selv jobbet mye med selvfølelsen min (og gjør det fremdeles) det hjelper meg å takle motgang bedre, dårlige perioder og dager ,det hjelper meg å håndtere at jeg ikke er på topp Jeg er opptatt av dette for jeg tror at dette er noe som lett kan gå i arv. At man tenker dårlig om seg selv fordi man kanskje ikke så gjør det så bra på alle områder- 

  Hvis jeg ikke aksepterer meg selv,eller verdsetter meg selv så tror jeg at Felix vil føle det på samme måte - Jeg tror at hvis jeg verdsetter meg selv selv om det er så myyye jeg ikke er flink til,så er sjangsen for at han også vil verdsette seg selv selv om han ikke er så flink til enkelte ting- Vi er god nok!

  Grunnen til at jeg fikk lyst til å skrive dette er at jeg kjenner noen fantastiske gode mennesker - Og jeg ser at selvfølelsen ikke er så bra hos dem, jeg ser at de ikke føler seg gode nok slik som de er, og at de føler helle tiden de må gi og gi av seg selv uten å få noe tilbake...

  -De ser alltid "feil" hos seg selv, men alltid det beste hos motparten -til tross for at det er motsatt

  -De finner seg i fornærmelser(unnskylder alltid vedkommende),og tror de ikke fortjener bedre

  -De setter alltid sine behov til side for noen som ikke verdsetter det.

  -Og har konstant dårlig samvittighet til tross for at de gir alltid 100 prosent.. av seg selv.

   

  Jeg fant noen tips for å jobbe opp selvfølelsen i  Mia Tornblom sin bok "Selvfølelse nå" (Hun har for øvrig skrevet flere)

  Hun forteller at det å skrive tre ting du er glad for,eller stolt over at du har gjort- vil gjøre deg oppmerksom på at du faktisk er bra nok,og du gjør nok

  videre skal du skrive tre ting som du er takknemlig for,og når du kommet litt inn i det skal du skrive tre ting du ønsker å forbedre.

  Og så vil jeg legge til at det gir en bedre selvfølelse med mennesker som verdsetter deg - det er vanskelig å jobbe for å få en god selvfølelse hvis vi omgir oss med mennesker som tar og ikke gir.

  Selvfølelsen din er er ditt egenverd -som forteller om du er god nok/ikke god nok i de periodene selvtilliten din er dårlig.

  For du er god nok! 

  Verdens autisme dag 2 April- Hva er autisme?

 • Publisert: 02.04.2017, 10:08
 • Kategori: Blogg
 • 4 kommentarer
 • Jeg har skrevet om det før, men det gjør sikkert ikke noe om jeg skriver det igjen for vi mennesker har tendens til å sette folk i bås og tenke litt stereotypisk.

  Også de som mener de har mye kunnskap om for eksempel autisme kan tenke litt for sterotypisk.

   

  Autisme er en diagnose, en diagnose er (veldig kort fortalt) symptomer.Og vi alle kan ha noen få symptomer uten at det gir oss en diagnose,noen får kanskje en diagnose basert på at symptomene er litt i grenseland.Men man trenger ikke skåre på alle symptomene får å få en diagnose - og med det så betyr det at de med autisme er forskjellige- det er forskjellige grader og de har forskjellige vansker.Noen vokser av seg symptomnene og noen gjør det ikke.

   

  Autisme er er en utviklingsforstyrrelse som særlig påvirker kommunikasjon og even til sosialt samspill.Autisme er betegnelsen på et syndrom, dvs. summen av en rekke symptomer som opptrer samtidig "Wikepedia"

   

  - Vanlige symptomer på autisme er dårlige sosiale og kommunikative evner

  - Ved vanlig autisme er problemene så tydlig at omgivelsene som regel oppdager symptomer før 3 års alder. 

  - Mange med autisme forstyrrelse kan vise sterk motstand mot endring,og situasjoner eller aktiviteter som ikke er slik de er vant med, oppleves som nye , og dermed uintnteressante eller frastøtende - og det betyr at de kan ha vansker med å generalisere

  Andre tegn på autisme kan være:

  - Sensitivitet - foreksempel for lyd og  mat - sensitiv for andre mennesker sitt stress

  - Forsinket utvikling, foreksempel  språk(kan ha god språkforståelse,men manglende uttale)

  -Lærevansker-kan lære noen ting veldig fort, mens henge veldig mye etter på andre områder

  -Kan være veldig opptatt noen få spesielle ting, som for eksempel biler,(heiser,vann,kaste steiner)

  -Liker at ting er konkret og forutsigbar - har gjerne et smalere toleranse vindu en de som ikke har autimse

   

  Det er selvsagt mange flere symptomer, men ofte reagerer foreldre på manglende blikkkontakt, stress ved brudd på rutiner(meltdown) liten interesse for andre barn , problemer med støy og kan være veldig sensitive for mat (både konsistens og mat)

  Ved autisme kan det følge med tilleggsdiagnoser så det er vanlig å utrede for epilepsi i tillegg.

  Det er ikke god nok forskning på dietter og kosttilskudd for de med autisme , men mage problemer forekommer ofte ved diagnosen.Glutenfri og melkefri dietter kan bedre symptomene og kanskje gjøre barnet roligere.Hos oss var det til hjelp- Felix ble roligere ved glutefri mat og vi fikk slutt på mageproblemene som var veldig plagsomme ved hjelp av en probiotika(bakterie) kapsel.

  Dette er en liten forklaring - En autisme ekspert vil nok synes at dette er mangelfullt skrevet- men jeg er tenker dette er godt nok for de som bare trenger en liten innføring.Jeg kommer nok selv ikke til å bli autisme ekspert,men jeg er etterhvert blitt veldig god på å kjenne Felix:-)

   

   

  Og Felix har jo en alvorlig autisme diagnose, vi fikk ikke en høytfungerende autisme diagnose eller asperger - vi fikk barneautisme( eller infatil autisme)

   

  Barneautisme betyr ikke at han vokser det fra seg,det betyr at fikk diagnosen i tidlig alder - og at symptomene var såpass omfattende i tidlig alder.

   

  Allikevel er det endel symptomer som ikke passer Felix, nemlig den som går på endring.

   

  I hans liv har det vært mye endring - frem til han var fire  år bodde vi på fire forskjellige plasser, han går nå i sin tredje barnehage og vi kan reise på ferier.

  Vi kan overnatte andre plasser enn hjemmet uten å måtte planlegge ,jeg kan om møblere og vi har nylig byttet rom Felix og jeg.

  Når vi er på ferie vil Felix spise på forskjellige restauranter,og han setter seg på bakbeina hvis jeg prøver å gå på den samme.

  Og hvis han skal på overnatting til mormor eller være med støttekontakten kan jeg ikke fortelle om det for tidlig,for han vil dra med en gang.

   

  Jeg ble forespeilet av eksperter at det beste for oss ville være å ikke ha for store selskaper, og skjerme Felix mye.- jeg ble også fortalt av noen at det å reise på ferie ville bli vanskelig- Vel jeg er glad jeg ikke lyttet for Felix blomstrer når vi reiser på ferie:-)

  Jeg opplever at Felix trives godt når vi har mange på besøk, da liker han best å sitte ved bordet.

  Men den sosiale biten har vi trent mye på  og det viktigste er at han ikke opplever at jeg krever at han skal delta på det sosiale.

   

  Men det jeg opplever som kanskje mest utfordrende er å lære nye ting - Og i livet så må jo vi lære ganske mye som vi ikke er interessert i eller forstår hvorfor vi gjør det - Men vi gjør det! Felix er mer som en voksen som har bestemt seg for at sånner jeg basta,og det trenger jeg ikke ! Og for å sette meg inn hans situasjon og for å forstå hvordan han opplever det prøver jeg selv å sette meg i den situasjonen ved å gjøre ting jeg ikke kan- da er det lettere å forstå hans motstand og det er lettere å motivere når man viser forståelse:-)

  Og en annen utfordring er stress mestrin - pågrunn av sensitivitet så vil mitt stress påvirke Felix mer enn kanskje andre barn ville blitt. Så hos oss er planlegging viktig - jeg kan ikke løpe hseblessende ut døren med Felix på slep. ger må vi ha god tid og jeg må være rolig:-)Mitt stress gjør han ekstremt stresset og det kan ødelegge dagen hans.

   

  det viktigste er å huske på at man er ikke en diagnose,et hver menneske har sin unike personlighet- og vi alle har våre signaturstyrker- jeg har tro på å finne våre styrker og fokusere mer på de enn å fokusere på det som er våre svakheter. Vi må selvsagt i livet gjøre ting vi ikke er god på- jeg føler selv at det er det jeg er blitt god på. Men med det mener jeg at vi trenger ikke være god i alt - det er ikke noe nederlag.

  Og som autisme foreldre tenker jeg at for meg så betyr ikke diagnosen  at vi skal begrense livet våres mer enn vi må - det betyr at det noen ting vi må trene mye på- noen ting vil gå bra og noen ting må vi akseptere at det ikke går.

  Og det vi skal passe oss for med diagnoser er å tenke for stereotypisk - derfor er jeg ikke så fan av å si at noen er autister -men jeg liker bedre å si at de har autisme.For jeg tror det gjør noe med hvordan vi oppfatter de med diagnose:-)

  uten de som er annerledes ville livet vært gørr kjedelig- Hurra for mangfold,vi trenger mennesker som ser og oppfatter verden på en annen måte enn de vi selv gjør:-:-)

  God søndag:-)   

   

   

   

   

   

   

  Tips for egenpleie

 • Publisert: 01.04.2017, 16:51
 • Kategori: Blogg
 • 4 kommentarer
 • Jeg ser det ofte går igjen hos mange kvinner(og også noen menn) At mange glemmer å ta vare på seg selv

  -og jeg som er alene med barn vet jo at tid er mangel vare.

  Men å ta vare på seg selv er nødvendig -For vi vet jo at skal vi "redde" andre må vi også redde oss selv. Jeg har hatt noen krevende år, rettssaker -jeg har levd med drapstrusler ,jeg har levd i frykt og det tærer på både den fysiske og psykiske helse. Men noe jeg har lært meg i de tre siste årene så er det å stelle pent med meg selv-

  Hadde jeg gjort det før er det ikke sikkert jeg hadde havnet i et slikt selvutslettende og destruktivt forhold.

  Og hva betyr det å ta vare på seg selv? Først og fremst så tenker jeg at vi må spørre oss selv "Hva liker jeg?

  Jeg vet at foreksempel mange kvinner er som meg ,vi verdsetter egenpleie

   Og egenpleie som stell av hud og hår (negler,fotpleie,massasje)kan være kostbart for lommeboken ,spesielt hvis man er alene med barn.(Og også for andre)

  Jeg har siden jeg var 19 jobbet i skjønnhetsbransjen (som frisør),men det var ikke før jeg startet som frisørlærer på en privat frisørskole Frisør og hudpleie instituttet i Bergen jeg fikk oppleve hvor herlig det var å få hudpleie.

   Eller hvor fantastisk det var å få stelle føttene sine.

  Det var hos hudpleie fotterapeut elever ,og det var supert for de er så opptatt av å gjøre en god jobb slik at jeg opplevde de som ekstra grundige .

  Og de har nok både private frisør og hudpleie skole i de største byene i Norge som tar i mot kunder til veldig lave priser .Hos frisør elevene kan du foreksempel få både kur og hodebunnsmassasje til veldig lav pris.

  Og hår klipp og hårfarge betaler du heller ikke mer enn at de skal dekke kostnadene for shampo,farge osv.

  Skulle du tilfeldigvis ha litt tid til overs men ikke har så mye penger til å bruke på deg selv så kan jeg anbefale Frisør og hudpleie instituttet i Bergen,de utdanner også fotterapeuter.

  Og for de som bor i andre byer, så  de også private skoler som har kundedager -og sikkert offentlige .

  Det trenger ihvertfall ikke koste så mye penger for å få egenpleie- Verken for kvinner eller menn.

  Alt i alt så er det studenter som gir behandling for en billig penge -Jeg har tenkt å prøve å booke en time hos forsone terapi studenter:-)

  Det er ikke sikkert hud og hår er noe for deg,men jeg kan (nesten ) garantere at en god fotbehandling får deg til å sveve... Jeg husker hva jeg  tenkte etter min første fotbehandling hos fotterapi studentene HVORFOR HAR JEG IKKE GJORT DETTE FØR?:-)

  Det trenger ikke koste så mye å ta vare på seg selv:-) God helg