hits

Autismemor

Jeg er alenemor til Felix som har fått diagnosen barne autisme - tidligere kalt Infantil autisme Bloggen handler om hvordan det er å leve med en diagnose.

Når Felix får bestemme

 • Publisert: 27.03.2017, 16:48
 • Kategori: Blogg
 • 4 kommentarer
 • Denne helgen fikk Felix bestemme aktivitet på lørdagen.Da ble det bytur (kjøre med buss)

  -tur på et av kjøpesenterene(der var det mange heiser å kjøre) og en tur i lekebutikken - søndagen var det familiebesøk hos kusine Esther .

  En super helg :-),selv om det er litt styr med å skru klokken...

  Gøy med mange forskjellige heiser på kjøpesenteret

  Det kan aldri bli for mange biler fra the cars

   

  En fornøyd gutt:-)

   

   

  Kjekt å tilbringe tid med familien (og ikke minst få nydelig middag)

  Pavlova med sjokoladebunn:-)Veldig god

   

  Kusine Esther sitt rom så ut det hadde vært rammet av en orkan , etter hun fikk besøk av fetteren(vi ryddet før vi dro:-)

  Felix har fått skole plass

 • Publisert: 25.03.2017, 08:03
 • Kategori: Blogg
 • 3 kommentarer
 • Om ikke mange mnd skal Felix slutte i barnehagen og begynne på skolen .

  Og vi har fått plass på skole med forsterket avdeling.Ikke førstevalg men andre valg på listen,men jeg er like fornøyd uansett- Skulle han startet i fjor høst er det ikke sikkert han hadde fått plass.(da fikk jeg beskjed om at det var fullt på alle skolene med forsterket avdeling

  Vi har vært veldig heldige,både med utsatt skolestart og tilbud på forsterket avdeling.Og jeg føler vi har vært veldig heldige med et flott stor team som er rundt Felix.Barnehage,autismeteam ,musikkterapeut ,ppt har alle gjort en fantastisk jobb.Jeg merker at Felix modnes og jeg tror han begynner å bli klar for skole.

  Jeg merker at barnehage verden begynner å bli for liten for han.I skrivende stund kjenner jeg på følelsen av takknemlighet.

  Ha en nydelig lørdag dere som leser

  Et Intervju med KK om hvordan det er å være alene med barn som har spesielle behov

 • Publisert: 17.03.2017, 07:43
 • Kategori: Blogg
 • 4 kommentarer
 •  http://www.kk.no/livet/anette-må-passe-på-sønnen-til-enhver-tid-43312

  Det var et ærlig intervju - og jeg synes journalist Ida Helen Bergersen fikk godt frem hvordan vårt eller mitt liv er.

  Vi er et fantastisk liv Felix og jeg - og jeg er utrolig takknemlig for all støtten vi får.

  Jeg har kun fått en negativ tilbakemelding på bloggen  og den var ganske lite konstruktiv (fra en fremmed)- Og jeg har å prøvde å forklare til vedkommende at åpenheten min om vårt liv og Felix sin diagnose har åpnet dører for Felix.Og Diagnosen er av et slikt omfang at det er ikke noe vi kan skjule.

  Jeg opplever mennesker som mer inkluderende og forståelsesfull når de får en forklaring på en atferd som kan virke destruktiv på noen.

  Når jeg forteller om raseriutbrudd og hvorfor - gjør det til at mennesker ikke blir skremt og ikke blir redd!

  Selv om noen som leser synes dette er for privat -så vil noen oppleve det som en lettelse at vi kan slutte å være så privat.

  Poenget er at vi må slutte å skjemmes over diagnoser- Vi må ha åpenhet om det! Det gjør livet til alle som berøres lettere...

  Jeg skriver ikke får å få sympati - eller fordi jeg trenger psykolog (som vedkommende hintet om som ikke likte det jeg skrev om Felix-en ukjent person)

  Jeg skriver for å belyse- og for å knuse tabuer! Jeg er lei av at vi lever i en verden der at vi skal skjemmes over alt mulig!

  Og det er noe med å lese alt i en sammenheng og ikke dra setninger ut av konteksten.Leser man i en sammenheng så vil man lese at jeg er ufattelig stolt og takknemlig over mitt fantastiske barn- ikke at jeg er en mor som syter og klager.

   

  Jeg fikk for en stund siden fin melding fra en bestemor som har et barnebarn med en lik eller lignende diagnose- Hun likte å følge bloggen. Hun fortalte noe trist - det  var at foreldre ikke ville la barna sine leke med barnebarnet hennes siden han var annerledes... og dette er mobbing. Mobbing må det være nulltoleranse for!

  Og nei - jeg tror ikke Felix kommer til å bli mobbet grunnet bloggen - men jeg tror at hvis vi ikke hadde vært åpen og vi prøvde å late som han hadde mindre utfordringer enn det han har,hadde sjangsene vært større for mobbing....Og som sagt,våres utfordringer er ganske synlig - åpneheten om hvorfor skaper forståelse og inkludering!

  Vel alle har rett    til å mene det de vil - Men det er noe med å la være å lese det du ikke liker- Jeg hadde en super coach som gav meg et godt tips for å få et godt liv- Ikke fokuser så mye på det du ikke liker og ikke vil ha- med det mente hun at vi mennsker la litt vel mye energi i det vi ikke likte.Men hvis vi ble spurt om hva vi likte eller ønsket så var vi svar skyldig- Ikke lett etter en grunn til å være missfornøyd.

  En annen grunn til at jeg ønsker å skrive er å vise andre foreldre som har barn med diagnose at det er ikke bare et begrenset liv - det å dra på ferie for eksempel var ifølge ekspertene noe som ville være veldig utfordrene da de med autisme ikke liker endring- vel alle er ikke like.Felix begynner å bli bereist.

  Uansett så er jeg veldig fornøyd med Intervjuet som Ida Helene Bergersen har gjort for KK,tusen takk flor at dere velger å skrive om de som er annerledes:-)   

   

  Autisme og fritidsaktiviteter

 • Publisert: 13.03.2017, 06:47
 • Kategori: Blogg
 • 2 kommentarer
 • Jeg har tenkt en stund at jeg skulle prøve å finne en fritidsaktivitet til Felix.Felix har mye energi og har det best når han får utløp for energien.

  Jeg registrerer ar han er god til å løpe,og har en fantastisk kaste arm(kaster langt og elsker å kaste)Men er for umoden til å begynne i en idrett med samspill.

  Og vann er jo han veldig glad i-Felix er trygg i vann.

  Så jeg bestemte meg for å prøve ut svømmehallen adO arena.

  Fantastisk bra!Vi dro dit på fredag før barnehagen(var der ca 0730)de har åpent 0615. Vi hadde terapi bassenget som er varmere for oss selv.

  Felix er vant med å bruke oppblåsbar vest,men den hemmer han noe så vi tok den av og han fikk bruke sånn mage belte de bruke til svømmeopplæring

  .Og det var jo fantastisk at han gikk med på å prøve det belte.Felix ville ikke ikke dra når der var på tide å bevege oss til barnehagen,men jeg tenkte det var lurt å avslutte mens han var på topp.

  Dette var en utrolig hyggelig opplevelse og jeg kommer til å dra dit jevnlig for å trene på svømming.

  Og servicen der var fantastisk!En utrolig hjelpsom og grei gutt som tok betaling,hadde glemt tidlig på morgen kvisten at det var halv pris grunnet svømmestevne.

  Han gav meg pengene tilbake ,og itillegg fikk jeg 30 prosent avslag på proteinbarene jeg kjøpte.

  Vi fikk en nydelig start på helgen både Felix og jeg.

  Det er ikke dypere enn at Felix kan stå i terapibassenget

  Bort med vesten....den var hemmende.men har vært veldig nyttig på Ferie:-)

   

  Er han Autist eller har han Autisme?

 • Publisert: 11.03.2017, 08:53
 • Kategori: Blogg
 • 0 kommentarer
 • Jeg er ikke så nøye på det,eller skal jeg si sår på det.

  Jeg kan si at de er autist eller har autisme.Men i det siste har jeg reflektert litt over det...

  Og hvorfor? Fordi jeg merker at folk ofte tilegner min sønn egenskaper eller fratar han egenskaper

  som fo reksempel - så er det typisk at de med autisme ikke liker endring.Jeg leser ofte om dette og jeg merker at andre tenker slik om sønnen min også.

  Felix liker endring veldig godt - det er slik at når vi er på ferie så bør vi gå på nye spisesteder hver kveld - for han blir så fort lei(kjeder seg) det må skje noe liksom.

  Og han reagerer ikke på at vi gjør nye ting - tvert i mot så vil han at vi skal gjøre nye ting- nye turstier ,nytt rom, ny seng osv.Jeg opplever ikke at han er skeptisk til andre "nye" mennesker. Han kan være det, og ofte så er han det ikke -slik som barn er.

  Og som alle andre så er jo de med autisme forskjellige - Men det at vi sier at de er autister gjør vel at vi kanskje putter de mer i bås enn vi egentlig mener og ønsker?

  det er jo litt kjedelig da,at vi tenker at alle med autisme har problemer med endring men så liker individet egentlig endring veldig godt men kan ikke gi et verbalt utrykk for det - slik som min sønn. Det som var en interessant belønning i går  er totalt uinteressant i morgen.

  Når jeg tar opp dette tema som at dette gjelder faktisk ikke Felix, dette med at han faktisk er glad i endring eller forandring - Jeg kan  få spørsmål som om jeg ikke tror at han har fått riktig diagnose? Vel- jeg tror ikke det er der det ligger, jeg tror at de som har diagnoser er forskjellig - de har en personlighet,de har noe mer en en diagnose - DE ER IKKE EN DIAGNOSE - Vi holder på med Adhd utredning , og vi kommer ikke til å si at han er Adhd.

  Så var vi sier er i utganspunktet så nøye tenker jeg da. Men gjør det noe med hvordan vi tenker om andre - for eksempel om vi sier at han er autist kontra om vi sier han har autisme?

  Hadde vært kjekt å få noen innspill på dette fra andre:-) Dette er noe som jeg har tenkt litt på i det siste...

  God lørdag til dere som leser:-)   

  Kvinner! Ikke ta friheten deres for gitt!

 • Publisert: 08.03.2017, 06:04
 • Kategori: Blogg
 • 4 kommentarer
 • Gratulerer med dagen Kjære kvinner:-) 

  I dag kjenner jeg på hvor heldig er som er kvinne i Norge.Jeg har liksom tatt det for gitt før.

  Etter mange år der jeg har kjempet for å bli trodd i vold og voldtekt sak og faktisk er blitt trodd- Kjenner jeg på en utrolig takknemlighet for alle de kvinner som har kjempet for oss kvinner.For at vi skal ha like rettigheter, for at vi skal ha en VERDI! Og Ikke være mannens eiendel.

  Fremdeles er vi kvinner ikke flink nok til å støtte hverandre- Vi må bli rausere med hverandre og løfte hverandre frem.

  FREMSNAKKING og ikke BAKSNAKKING er en måte å løfte hverandre på.

  Vi trenger ikke konkurrere med hverandre,vi trenger ikke drive med hersketeknikker , VITENGER BARE Å FÅ VÆRE DEN BESTE UTGAVEN AV OSS SELV:-)

  For å støtte hverandre må vi verdsette forskjeller, vi må tenke at de er fint at vi er forskjellig og vi har muligheten til å være forskjellig.Noen er hjemmeværende,noen er yrkesaktiv, noen har mange barn ,noen vil ikke ha barn, noen liker å bake og andre hater det! 

  Fremdeles er det å være alenemor stigmatiserende -Noen ser ned på oss( selv om jeg egentlig ikke kunne brydd meg mindre)

  Jeg tenker jeg er heldig! Jeg har mitt eget hjem, min egen økonomi - Jeg reiser der jeg vil og kjøper de tingene jeg vil ,og tiden min bruker jeg med de som jeg vil bruke tiden med! JEG ER FRI! Tusen takk til alle de som i årene bak har kjempet for kvinner sin sak

  I dag skal Andrea Voll Voldum Tale i Bergen.(Salem Konferansesal ).Sammen med June Holm har Andrea startet stiftelsen  -Vi tror deg.

   

  (De vier hverdagen sin til å forebygge voldtekt, avdekke seksuelle forbrytelser og overgrep, styrke rett sikkerheten og ivareta voldtektsofre og deres pårørende.)

  Hurra for Andrea som nekter å skamme seg for noe hun ikke har gjort !Hun gjør en jobb for oss kvinner, og våre etterkommere (deres døtre)

  Gratulerer med dagen kvinner!!

   

  Lille gutten begynner å bli stor

 • Publisert: 05.03.2017, 09:16
 • Kategori: Blogg
 • 8 kommentarer
 • Felix er 6 år,snart 6 1/2 år.

  Siden jul har jeg merket endring.Han vil ha litt mer "frihet" Og barn med nedsatt funksjonsevne blir mer overvåket og får mindre privatliv enn andre barn.

  Felix kan for eksempel ikke være ute å leke med jevnaldrende barn uten en voksen slik de andre er. Han har alltid en voksen i hælene..

  Nå vil han kjøre heis alene, stå å vente på lekeplassen alene mens jeg henter noe i leiligheten, vil inn på rommet å leke med bilene alene-(ikke lenge for han er selskapssyk )

  Og han signaliserer at han er litt lei barnehagen.

  Andre endringer som jeg merker er at jeg kan pusse tennene hans uten kamp.Det kan ikke beskrives hvor godt det er å slippe å holde han fast for å gjennomføre tannpuss.

   

  Og den skjønneste episoden noen uker tilbake var når vi hadde vært på lørdagshandling- Og Felix sier som vanlig"løp,løp" og jeg svarer at jeg kan ikke løpe , for jeg har for mye å bære.

  Da kommer Felix bort og tar en pose fra meg,bærer den ,tar opp utgangsdøren og holder den for meg.og når vi kommer opp til leiligheten går han ut og henter inn resten av varene som jeg ikke klarte å bære inn!!  Smelt... Han er virkelig blitt en stor gutt!

  Lille gruffalo er favoritten fortiden.

  Han er blitt stor gutt,har skiftet soverom og fått det største rommet og ny stor seng.Og Felix var så begeistret at han hoppet i sengen .

  Heldigvis er han ikke for stor til å ha kvalitetstid med mamma.