hits

Autismemor

Jeg er alenemor til Felix som har fått diagnosen barne autisme - tidligere kalt Infantil autisme Bloggen handler om hvordan det er å leve med en diagnose.

Hvordan står det til med selvfølelsen?

 • Publisert: 09.04.2017, 08:37
 • Kategori: Blogg
 • 0 kommentarer
 • Jeg tenker på selvfølelsen som grunnmuren vår - 

  Selvfølelse eller selvaktelse er å akseptere seg selv slik enn er , og være bevisst på sin egen verdi.

  Hvis selvfølelsen din er dårlig -så hjelper det egentlig ikke hvor flink eller pen du er eller hvor mye du gir av deg selv,for du føler aldri at du er bra nok.

  Du vil ofte trenge anerkjennelse fra andre når selvfølelsen ikke er god - og du føler gjerne at du alltid må være flink og at det viktig at alle liker deg.

  (selv om du ikke liker de)Og vi vet jo det at hvis vi alltid skal være på topp så må jo vi gå på akkord med oss selv - og det er ganske slitsomt og nesten litt selvutslettende .For vi glemmer hvem vi er,hva vi liker for vi blir så opptatt på at vi skal bli likt for å få en bekreftelse- men egentlig så føles det  det som man heller vann i en sil i håp om å fylle opp koppen-Og den fylles aldri opp fordi det er huller i den.

   

  Har du en god selvfølelse så aksepeterer du deg selv selv når du ikke klarer å prestere, og du trenger ikke andre sin bekreftelse i så stor grad.

  Har du god selvfølelse så er det det ikke å tenke at du er bedre enn andre,eller konkurrere med andre,men du er bra nok som du er.

  Har du god selvfølelse  kan du gjøre ting selv om som du ikke er så god i,for det er ikke så farlig om du gjør feil - for du vet at du er ikke feil! 

  Og det betyr ikke at man ikke skal prestere , eller strekke seg etter et mål , ta tak i ting som vi trenger å forbedre oss i - men det betyr at vi akseptere oss selv i både oppturer og nedturer.

  Jeg har selv jobbet mye med selvfølelsen min (og gjør det fremdeles) det hjelper meg å takle motgang bedre, dårlige perioder og dager ,det hjelper meg å håndtere at jeg ikke er på topp Jeg er opptatt av dette for jeg tror at dette er noe som lett kan gå i arv. At man tenker dårlig om seg selv fordi man kanskje ikke så gjør det så bra på alle områder- 

  Hvis jeg ikke aksepterer meg selv,eller verdsetter meg selv så tror jeg at Felix vil føle det på samme måte - Jeg tror at hvis jeg verdsetter meg selv selv om det er så myyye jeg ikke er flink til,så er sjangsen for at han også vil verdsette seg selv selv om han ikke er så flink til enkelte ting- Vi er god nok!

  Grunnen til at jeg fikk lyst til å skrive dette er at jeg kjenner noen fantastiske gode mennesker - Og jeg ser at selvfølelsen ikke er så bra hos dem, jeg ser at de ikke føler seg gode nok slik som de er, og at de føler helle tiden de må gi og gi av seg selv uten å få noe tilbake...

  -De ser alltid "feil" hos seg selv, men alltid det beste hos motparten -til tross for at det er motsatt

  -De finner seg i fornærmelser(unnskylder alltid vedkommende),og tror de ikke fortjener bedre

  -De setter alltid sine behov til side for noen som ikke verdsetter det.

  -Og har konstant dårlig samvittighet til tross for at de gir alltid 100 prosent.. av seg selv.

   

  Jeg fant noen tips for å jobbe opp selvfølelsen i  Mia Tornblom sin bok "Selvfølelse nå" (Hun har for øvrig skrevet flere)

  Hun forteller at det å skrive tre ting du er glad for,eller stolt over at du har gjort- vil gjøre deg oppmerksom på at du faktisk er bra nok,og du gjør nok

  videre skal du skrive tre ting som du er takknemlig for,og når du kommet litt inn i det skal du skrive tre ting du ønsker å forbedre.

  Og så vil jeg legge til at det gir en bedre selvfølelse med mennesker som verdsetter deg - det er vanskelig å jobbe for å få en god selvfølelse hvis vi omgir oss med mennesker som tar og ikke gir.

  Selvfølelsen din er er ditt egenverd -som forteller om du er god nok/ikke god nok i de periodene selvtilliten din er dårlig.

  For du er god nok! 

  Ingen kommentarer

  Skriv en ny kommentar