hits

Autismemor

Jeg er alenemor til Felix som har fått diagnosen barne autisme - tidligere kalt Infantil autisme Bloggen handler om hvordan det er å leve med en diagnose.

Verdens autisme dag 2 April- Hva er autisme?

 • Publisert: 02.04.2017, 10:08
 • Kategori: Blogg
 • 4 kommentarer
 • Jeg har skrevet om det før, men det gjør sikkert ikke noe om jeg skriver det igjen for vi mennesker har tendens til å sette folk i bås og tenke litt stereotypisk.

  Også de som mener de har mye kunnskap om for eksempel autisme kan tenke litt for sterotypisk.

   

  Autisme er en diagnose, en diagnose er (veldig kort fortalt) symptomer.Og vi alle kan ha noen få symptomer uten at det gir oss en diagnose,noen får kanskje en diagnose basert på at symptomene er litt i grenseland.Men man trenger ikke skåre på alle symptomene får å få en diagnose - og med det så betyr det at de med autisme er forskjellige- det er forskjellige grader og de har forskjellige vansker.Noen vokser av seg symptomnene og noen gjør det ikke.

   

  Autisme er er en utviklingsforstyrrelse som særlig påvirker kommunikasjon og even til sosialt samspill.Autisme er betegnelsen på et syndrom, dvs. summen av en rekke symptomer som opptrer samtidig "Wikepedia"

   

  - Vanlige symptomer på autisme er dårlige sosiale og kommunikative evner

  - Ved vanlig autisme er problemene så tydlig at omgivelsene som regel oppdager symptomer før 3 års alder. 

  - Mange med autisme forstyrrelse kan vise sterk motstand mot endring,og situasjoner eller aktiviteter som ikke er slik de er vant med, oppleves som nye , og dermed uintnteressante eller frastøtende - og det betyr at de kan ha vansker med å generalisere

  Andre tegn på autisme kan være:

  - Sensitivitet - foreksempel for lyd og  mat - sensitiv for andre mennesker sitt stress

  - Forsinket utvikling, foreksempel  språk(kan ha god språkforståelse,men manglende uttale)

  -Lærevansker-kan lære noen ting veldig fort, mens henge veldig mye etter på andre områder

  -Kan være veldig opptatt noen få spesielle ting, som for eksempel biler,(heiser,vann,kaste steiner)

  -Liker at ting er konkret og forutsigbar - har gjerne et smalere toleranse vindu en de som ikke har autimse

   

  Det er selvsagt mange flere symptomer, men ofte reagerer foreldre på manglende blikkkontakt, stress ved brudd på rutiner(meltdown) liten interesse for andre barn , problemer med støy og kan være veldig sensitive for mat (både konsistens og mat)

  Ved autisme kan det følge med tilleggsdiagnoser så det er vanlig å utrede for epilepsi i tillegg.

  Det er ikke god nok forskning på dietter og kosttilskudd for de med autisme , men mage problemer forekommer ofte ved diagnosen.Glutenfri og melkefri dietter kan bedre symptomene og kanskje gjøre barnet roligere.Hos oss var det til hjelp- Felix ble roligere ved glutefri mat og vi fikk slutt på mageproblemene som var veldig plagsomme ved hjelp av en probiotika(bakterie) kapsel.

  Dette er en liten forklaring - En autisme ekspert vil nok synes at dette er mangelfullt skrevet- men jeg er tenker dette er godt nok for de som bare trenger en liten innføring.Jeg kommer nok selv ikke til å bli autisme ekspert,men jeg er etterhvert blitt veldig god på å kjenne Felix:-)

   

   

  Og Felix har jo en alvorlig autisme diagnose, vi fikk ikke en høytfungerende autisme diagnose eller asperger - vi fikk barneautisme( eller infatil autisme)

   

  Barneautisme betyr ikke at han vokser det fra seg,det betyr at fikk diagnosen i tidlig alder - og at symptomene var såpass omfattende i tidlig alder.

   

  Allikevel er det endel symptomer som ikke passer Felix, nemlig den som går på endring.

   

  I hans liv har det vært mye endring - frem til han var fire  år bodde vi på fire forskjellige plasser, han går nå i sin tredje barnehage og vi kan reise på ferier.

  Vi kan overnatte andre plasser enn hjemmet uten å måtte planlegge ,jeg kan om møblere og vi har nylig byttet rom Felix og jeg.

  Når vi er på ferie vil Felix spise på forskjellige restauranter,og han setter seg på bakbeina hvis jeg prøver å gå på den samme.

  Og hvis han skal på overnatting til mormor eller være med støttekontakten kan jeg ikke fortelle om det for tidlig,for han vil dra med en gang.

   

  Jeg ble forespeilet av eksperter at det beste for oss ville være å ikke ha for store selskaper, og skjerme Felix mye.- jeg ble også fortalt av noen at det å reise på ferie ville bli vanskelig- Vel jeg er glad jeg ikke lyttet for Felix blomstrer når vi reiser på ferie:-)

  Jeg opplever at Felix trives godt når vi har mange på besøk, da liker han best å sitte ved bordet.

  Men den sosiale biten har vi trent mye på  og det viktigste er at han ikke opplever at jeg krever at han skal delta på det sosiale.

   

  Men det jeg opplever som kanskje mest utfordrende er å lære nye ting - Og i livet så må jo vi lære ganske mye som vi ikke er interessert i eller forstår hvorfor vi gjør det - Men vi gjør det! Felix er mer som en voksen som har bestemt seg for at sånner jeg basta,og det trenger jeg ikke ! Og for å sette meg inn hans situasjon og for å forstå hvordan han opplever det prøver jeg selv å sette meg i den situasjonen ved å gjøre ting jeg ikke kan- da er det lettere å forstå hans motstand og det er lettere å motivere når man viser forståelse:-)

  Og en annen utfordring er stress mestrin - pågrunn av sensitivitet så vil mitt stress påvirke Felix mer enn kanskje andre barn ville blitt. Så hos oss er planlegging viktig - jeg kan ikke løpe hseblessende ut døren med Felix på slep. ger må vi ha god tid og jeg må være rolig:-)Mitt stress gjør han ekstremt stresset og det kan ødelegge dagen hans.

   

  det viktigste er å huske på at man er ikke en diagnose,et hver menneske har sin unike personlighet- og vi alle har våre signaturstyrker- jeg har tro på å finne våre styrker og fokusere mer på de enn å fokusere på det som er våre svakheter. Vi må selvsagt i livet gjøre ting vi ikke er god på- jeg føler selv at det er det jeg er blitt god på. Men med det mener jeg at vi trenger ikke være god i alt - det er ikke noe nederlag.

  Og som autisme foreldre tenker jeg at for meg så betyr ikke diagnosen  at vi skal begrense livet våres mer enn vi må - det betyr at det noen ting vi må trene mye på- noen ting vil gå bra og noen ting må vi akseptere at det ikke går.

  Og det vi skal passe oss for med diagnoser er å tenke for stereotypisk - derfor er jeg ikke så fan av å si at noen er autister -men jeg liker bedre å si at de har autisme.For jeg tror det gjør noe med hvordan vi oppfatter de med diagnose:-)

  uten de som er annerledes ville livet vært gørr kjedelig- Hurra for mangfold,vi trenger mennesker som ser og oppfatter verden på en annen måte enn de vi selv gjør:-:-)

  God søndag:-)   

   

   

   

   

   

   

  4 kommentarer

  Freshsister

  02.04.2017 kl.12:14

  Veldig bra info arbeid du bedriver her! Min sønn har også mange symptomer på autisme men ikke sterkt nok for en diagnose. Ønsker dere to alt godt<3 Du er så sterk og tøff<3

  autismemor

  02.04.2017 kl.13:37

  Freshsister: Tusen takk kjære deg:-) og de beste ønsker til dere også.Jeg tenker at det må være veldig krevende når man nesten skårer på en diagnose.man har symptomene men ikke et navn på det:-) Du er sterk og tøff selv:-)Stor klem til deg

  Nybakt autismemamma

  30.04.2017 kl.20:41

  Hei. Vi har akkurat fått diagnosen på vår sønn født 2011. Er det mulig å kontakte deg via Mail om spm? Tenker da mest på personlige/private, resten får man jo vite via instansene :) Takk :)

  autismemor

  02.05.2017 kl.06:26

  Nybakt autismemamma: Hei-Mail adressen min er wesselhaavaag@hotmail.no. Bare ta kontakt:-)

  Skriv en ny kommentar